Vi har inlett året ganska lugnt och inte haft så många starttillfällen än så länge, men det har blivit sex segrar och totalt 13 placeringar bland de tre på hittills 23 starter så det är en bra start. Hästarna känns fina och det känns som att vi har laddat rejält under vintern nu när tävlingssäsongen snart drar i gång på allvar. Redan på onsdag den 29 mars har vi fyra hästar till start på Bergsåker och de närmaste veckorna väntar ytterligare 7-8 starter för stallets hästar. Jag tänkte därför att det är dags att göra en stallkoll på hur läget är med alla treåriga och äldre hästar.

Vi börjar med de fyra hästar som startar på Bergsåker nu på onsdag. Önskar er god läsning nedan!

Give Me Five N.O.:
Han växte på sig och utvecklades fint under vintern och har också inlett säsongen lovande. Han är inne i en bra trend och kommer att få en fin säsong. Han ser ut att ha en lämplig uppgift nu på onsdag och ett plus är att han nu kan tävla barfota bak.

Firefoot:
Han hade en succéartad inledning på säsongen ifjol med fyra raka segrar och vann sedan också Klass II på V75-dagen på hemmaplan i juni. Därefter började problemen. Han fick en del fräschörproblem och tappade formen och tappade även självförtroendet så det blev inte alls något bra andra halvår för honom. Han behandlades efter säsongen och har nu tränat fint, han har gått två banjobb och där har han känts bättre än tidigare. Han har visat att han duger bra på lördagar och löper han upp till sitt rätta kunnande kommer han att kunna göra sig gällande redan i årsdebuten. Han får också gå barfota bak nu på onsdag vilket är ett plus.

Dwayne Zet:
Efter Silverdivisionsfinalen i början på februari visade det sig att han har överträningssymptom och vi fick lägga om allt efter det. Numera går han bara jogging i skogen och det var en del frågetecken inför starten på Bollnäs senast. Då gick han ett riktigt bra lopp och det visade sig att det nya upplägget funkade för honom. Han har fått fortsätta med jogging i skogen efter den starten och det känns fortsatt bra, han känns lättare i kroppen och verkar må fint med det nya upplägget. Nu blev läget iskallt på onsdag och det är svårt att ha några större förhoppningar, men Zeb Jonasson är en duktig kusk och det blir spännande att se vad de kan göra. Kul också att få ge Zeb chansen på en sådan här fin häst när Mats var upptagen med Admiral As. Drömmen är att kunna vara med i Sweden Cup på Solvalla under Elitloppshelgen, ifjol var han ju trea i försöket och satt fast i finalen, så planen är att köra på Dwayne Zet en del startpoäng närmaste månaderna så att vi kommer med i Sweden Cup i år igen.

Ice Pack:
Han gjorde sju starter som tvååring innan han kom till oss. Han har tränat på hela vintern och gjort allt rätt. Han har även hunnit med ett par banjobb som har varit plusvarianter så det känns som att han är väl förberedd. Det är förstås svårt att veta hur han står sig mot de andra, men jag tror att han gör ett bra lopp och att han ska räcka en bit. Det stora målet är danska Kriteriet i oktober, men innan det kan det kanske bli Breeders’ Crown på Solänget i maj och några lopp i Norrlands Elitserie.

Det var de fyra starthästarna till på onsdag, här följer en koll på övriga hästar.

Airborne:
Är tillbaka hos oss sedan någon månad tillbaka och det här är ju en svår häst. Han har många gånger visat hög kapacitet och att han kan duga långt, men han har strulat till det mycket. Han har alltid varit svår att träna, men faktum är att han kommit in bra i träningskonceptet den här gången. Han får träna på ett tag till innan det är aktuellt med start, kanske om ett par månader. Det är i alla fall en kapabel häst som har alldeles för lite pengar på sig i förhållande till hans kunnande och det blir kul att se om vi kan hitta nyckeln nu.

Bourne Dominion:
Han har höga toppar, men djupa dalar och det är svårt att hitta rätt på honom. Det är en strulpelle som i de senaste starterna tagit i lite för mycket för hans eget bästa och han har nog haft lite för bra form. Vi får prova oss fram och se om vi kan hitta rätt, men det är en kapabel häst som jag hoppas kunna knäcka koden på så att vi får en jämnare nivå i stället för höga toppar och djupa dalar. Vi tränar på ett tag och hoppas att det ska funka bra när han kommer ut nästa gång.

Brasco Boko:
Han har gjort fyra starter och vunnit tre lopp, men har nu inte startat på 2,5 år. Det är en glasbit som varit skadad i omgångar, men nu har han kunnat träna kontinuerligt i ett helt år och fått en massa mängdträning. Han känns bra och ska kvala hemma på Östersundstravet den 5 april. Vi får hoppas att han håller ihop, då har han mycket att hämta framöver.

El Presidente Sox:
En fin treåring som jag gillar skarpt och han har tränat bra en längre tid och var nyligen kvalklar. Han fick då en svullnad i en has och det visade sig att han hade en lös benbit som vi nu opererat bort. Det blev därmed några veckors förskjutning och ett litet hack i skivan, men jag hoppas att han snart är tillbaka i full träning igen. Det är här är en spännande häst som jag har en del förhoppningar på i år.

Hannibal Face:
Efter de två V75-segrarna i december fick han vila ett tag och har sedan fått en klassisk vinterträning. Han har inte missat ett enda jobb under vintern och han har utvecklats mentalt, han är mer harmonisk och tar åt sig träningen på ett annat sätt än ifjol. Känslan är så bra den kan vara i det här läget och vi siktar på årsdebut på Romme den 9/4 och därefter ett lopp på Bergsåker den 3/5. Vad det blir för matchning sedan får vi se efter de två starterna, men vi ska i alla fall packa med ett helstängt huvudlag i selpåsen i år…

Jackpot:
Han har gjort det riktigt bra och det här är en grym häst. Känslan är att det kan bli väldigt bra för honom i år. Han sprang och sov i de första starterna, men när vi lade på skygglappar till näst senast gav det den effekt jag trodde. Han hade även skygglappar på sig redan i kvalet förra sommaren så jag förstod nästan att det skulle ge bra effekt även nu. Han gjorde ett starkt lopp som tvåa i tisdags och både Magnus och Mats som kört honom i de två senaste starterna har varit lyriska efteråt. Nu siktar vi mot Färjestad på Långfredagen och tanken är sedan att testa V75 på Umåker i mitten av maj med förhoppning att kvala in till finalen på Elitloppshelgen.

Jason the Late:
Han gjorde nio starter som tvååring i Estland och han kändes bra när han kom till mig och tanken var att starta lite i Två- och Treåringsloppen i vintras. Men sen blev jag besviken på honom i några banjobb så vi valde att kastrera honom. Han hade tränat på bra innan han gjorde första starten för mig, men han var rent usel och fungerade inte alls. Vi gjorde nyligen en riktig genomgång på honom och det visade sig att han har ett halsfel och att han inte får luft när han börjar bli trött. Han ska operera halsen kommande vecka, men det känns som en fin häst som kan få en bra säsong när han kommer i gång och kan börja tävla.

Knutte Sting:
Efter segern på Solvalla i november var jag inne på att testa honom i Sylvesterloppet på Nyårsafton, men efter ett snabbjobb med skor och brodd i december ändrade jag planerna. Han fungerade helt enkelt inte ”100” med skorna på och att vara med i ett sådant stort lopp och inte kunna tävla på topp kändes inte som någon bra avslutning på säsongen. Han har fått träna på och har tränat bra hela vintern utan avbrott. Han har utvecklats och känns bättre i år än ifjol. Han lever ju på styrkan och nu när han kommit upp i klass känns det som att det är Stayerloppen vi ska ta sikte på i år. Han årsdebuterar på hemmaplan den 5 april och därefter tar vi sats mot Orebro Intn’l den 30 april.

Mellby Galanga:
Han fick ju tarmvred och höll på att dö för något år sedan så det är egentligen otroligt att han kommit tillbaka som han gjort. Han gör det bra hela tiden och svarade för en stark insats som trea i tisdags. Han är uppe i en tuff klass och vinner inte så ofta, men nästa start blir i norska V75 den 1 april där han går ut i norska Silverdivisionen med 60 000 norska kronor i förstapris. Precis ett sådant lopp som han vann på Orkla tidigare i år.

No Limit Express:
När han gjorde sista starten ifjol visade det sig efteråt att han hade hjärtmuskelinflammation. Han har därmed inte haft någon optimal träningsvinter utan det blev en lång vila i hagen. Nu har vi smugit i gång med träningen och han får träna på ett tag till innan det är aktuellt med start. Man vet ju aldrig hur en häst hämtar sig efter en sådan inflammation och om de vågar ta ut sig för fullt i loppen, men han har visat att han har stort kunnande och vi hoppas förstås att han ska komma tillbaka till sitt rätta jag.

S.G.Charpentier:
Han var inte bra i sista starten ifjol och tog inte i alls. Han fick ta igen sig ett tag efter det och är i gång och tränar för fullt. Han känns fin och det är en riktig hedershäst som sprungit in över en miljon kronor. Vi får se om vi kan få tillbaka honom i gott slag igen, men vi har inte så höga krav på honom. Om det visar sig att han inte vill tävla mer får han bli pensionär, men vi ska göra ett försök och testa några starter och se åt vilket håll det går.

Staro Rodeo Drive:
En treåring som gjort allt rätt hittills och börja närma sig start. Jag brukar säga att han är ett A-barn som gör precis det man begär och aldrig gör några fel, jag tror inte att han gjort ett enda fel hittills. Det känns som att vi kan komma i gång och börja starta om inte allt för lång framtid och det blir kul att se om han fortsätter göra precis det man begär och åt vilket håll han utvecklas.

Det finns även fem tvååringar i stallet; Dell’Amore, Lotusamour, Magic Solutions, Nagouchi och Ontario Newport. De har stått i stallet inne på banan för att lära sig från grunden, men vi håller på att flytta hem dem till gården i Brunflo nu och det underlättar för hela verksamheten när alla hästar är på samma ställe. Vi återkommer senare i år med information kring tvååringarna när de kommit längre i träningen.

Det finns som ni märker en hel del spännande hästar i stallet och nu ser vi fram emot en härlig tävlingssäsong. Jag får önska er en trevlig helg!

Oscar Berglund

Bilden är på Knutte Sting som ska årsdebutera på Östersundstravet den 5 april.